Berta Gusi

Periodisme i escriptura

Un dia feliç? No per a tots

La diada de Reis acostuma a ser una jornada que comença ben d’hora i que es viu amb molta il·lusió, especialment a les llars amb infants. Enguany, com cada 6 de gener, és possible que moltes d’aquestes famílies rebin un nou membre. El gosset que tant han demanat els menuts (i no tan menuts)!

Embolicada amb un llaç ben gran, la insistència de la prole haurà arribat com per art de màgia i s’haurà instal·lat a casa en forma d’animal. L’anècdota que explicaran amb un somriure a la feina i a l’escola després és que ha vingut directament d’Orient. Però ens faríem creus de les peripècies que ha de viure la gran majoria dels gossos que es destinen a la venda. Molts es queden a mig camí.

Regalar un animal en aquestes dates tan assenyalades no ha de ser necessàriament una mala decisió. Sempre i quan es tingui en compte qui se’n podrà fer càrrec realment en el dia a dia i s’estigui disposat a no desfer-se d’ell davant la primera dificultat o simplement quan els nens ja no vulguin jugar amb la joguina nova. Un gos no es pot arraconar al costat de la capsa de Lego, de la granja de Playmobil o de la nina de Frozen.

Per a molts gossos, avui no és un dia feliç. Comença amb la il·lusió de formar part d’una nova família, de sentir-se estimat i cuidat, de rebre afecte i créixer amb qui creus que hi serà sempre, sí. Però la trista realitat és que, per a molts d’aquests regals inesperats, avui comença un compte enrere que finalitzarà amb la desorientació en un lloc que no coneixen o, amb sort, l’ingrés en una protectora d’animals. Sense explicacions, sense saber per què qui un dia et va acollir, ara et fa fora amb una puntada de peu.

Si us plau: Abans de comprar, adopta. Abans de regalar, pensa.