Berta Gusi

Periodisme i escriptura

Entre Barcelona i Düsseldorf

panel_dusseldorf_germanwings

Imatge: @el_pais

Només han passat unes hores des que l’Airbus 320 de la companyia alemanya Germanwings que s’ha enlairat de Barcelona a les 10 del matí s’ha estavellat brutalment contra els escarpats Alps francesos. El seu destí era la ciutat de Düsseldorf. Des del primer minut de saber-se la tragèdia aèria, les informacions, els missatges i les compareixences s’han anat reproduint sense fre. Han estat 150 les persones que han perdut la vida en aquest accident.

És l’angoixant immediatesa que regna actualment en el món periodístic, que obliga a fer arribar la informació gairebé a la vegada que s’està produint el fet, la que provoca que les dades errònies i les crítiques tinguin una gran visibilitat, especialment en l’àmbit digital i en el context d’una notícia tan delicada com aquesta. La pressió (i la temptació) de dir alguna cosa constantment, d’aportar més informació que la competència, d’arribar més lluny fa que la premisa sigui “a veure qui la diu més grossa (i més ràpid).

L’ètica que hauria de ser inherent a allò que anomenem periodisme pot brillar per la seva absència en peces redactades a alta velocitat. Ja no hi ha temps d’elaborar la notícia pel següent butlletí, informatiu o edició i de contrastar fonts, ha de ser ara i ha de ser ja. Sigui com sigui. I si es poden afegir dades morboses, millor que millor. Però que ho faci la majoria de mitjans no ho converteix en una pràctica lloable.

Aquesta manera de treballar i de fer periodisme perjudica encara més la situació de la nostra professió i no permet tractar les informacions i els seus protagonistes o afectats de la manera que es mereixen. El respecte i el rigor haurien d’estar per sobre de l’assetjament i el titular. En aquest sentit, és interessant el debat que s’ha generat al grup de Facebook AGENDA PERIODISTES sobre aquesta qüestió.

A continuació, alguns apunts vistos i llegits al llarg del dia d’avui a les xarxes socials:

1 comentari

  1. Ana Ana

    Quanta raó! La gent, lectors, espectadors de noticies, ens estem acostumant a força d’imatges gratuites, a posar cara a les tragèdies.

Els comentaris estan tancats.